Gezonde wortel-walnotencake

Gezonde wortel-walnotencake

Ingrediënten

  • 200 g volkoren tarwemeel
  • 170 g geraspte wortel
  • 2 bananen (170 g)
  • 2 eieren
  • 70 g walnoten
  • 50 ml ahornsiroop
  • snufje zout

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd waarom een ‘gezonde’ cake nou precies ‘gezonder’ is. En dat is een goede vraag, want eigenlijk kunnen we één product of voedingsmiddel niet echt ‘gezond’ noemen. Het ligt aan het totale voedingspatroon of iets gezond is of niet.
Met gezond bedoel ik in dit geval dan ook eigenlijk: ‘gezonder dan het ongezonde alternatief’. Als je de voedingswaarde van deze wortel-walnotencake vergelijkt met een normale cake gemaakt met roomboter, zie je wat ik bedoel (zie voedingswaarde onder aan de foto). Een plak wortel-walnotencake bevat veel minder kcal, minder koolhydraten en vooral minder snelle suikers, veel minder vet, vooral van het verzadigde soort en juist meer voedingsvezels. En juist door die voedingsvezels zal deze gezonde variant wel lekker vullen en ben je minder geneigd en (te) veel van te eten. Allemaal gunstig voor de gezondheid en de slanke lijn! En dan heb ik het nog niet eens over de micronutriënten (vitamines en mineralen…).
Dus… voortaan deze cake in plaats van die vette, suikerrijke supermarkt variant?

 

Zo maak je het:

  • Pureer de banaan in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Doe het meel, samen met de banaan, de eieren, de ahornsiroop en een snufje zout in een kom en mix door elkaar tot een glad beslag.
  • Plet de walnoten tussen je handen en meng ze samen met de geraspte wortelen door het beslag.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en vul deze met het wortel-walnotencake beslag.
  • Zet in de oven op 180 voor ongeveer 35 minuten tot de korst goud-bruin ziet.

 

Serveertip: extra lekker met een schepje (soja-)yoghurt en ahornsiroop op de plak cake.

 

Gezonde wortel-walnotencake

 

Voedingswaarde per plak wortel-walnotencake (van 85 gram):
Energie: 221 kcal
Eiwit: 6 g
Koolhydraten: 28 g
   Waarvan suikers: 9 g
Vet: 8 g
   Waarvan verzadigd: 1 g
Voedingsvezel: 4 g

 

Ter vergelijking de voedingswaarde van 85 g ‘gemiddelde’ cake gemaakt met roomboter:
Energie: 360 kcal
Eiwit: 6 g
Koolhydraten: 38 g
   Waarvan suikers: 23 g
Vet: 20 g
   Waarvan verzadigd: 12 g
  Voedingsvezel: 1 g

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *