Échte choco-hazelnootpasta

Échte choco-hazelnootpasta

Ingrediënten

  • 200 g hazelnoten
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el kokosolie
  • 1 el cacao

Nutella. Ik zal de laatste zijn die ontkent dat het lekker is. En ik zal daarom ook zeker niet zeggen dat je nooit meer je ochtend met een boterhammetje met deze chocolade-hazelnootpasta mag beginnen. Maar als je maxi pot er opnieuw binnen een week doorheen is, weet je dat je te ver bent gegaan. Hoogste tijd voor een gezonder en voedzamer alternatief!

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit er in de – volgens mij allerbekendste chocolade-hazelnootpasta van de wereld – maar weinig hazelnoot. Om precies te zijn: 13%. De verpakking leert me dat er meer suiker en meer palmolie in zit dan hazelnoot. Suiker en palmolie wil je allebei niet. Zeker niet in die hoeveelheden.

Met dit recept maak je een echte hazelnootpasta, die maar liefst 86% hazelnoten bevat. Daarbij een beetje ahornsiroop voor de zoete smaak en smeerbaarheid en wat kokosolie en cacao zodat het ons aan chocoladepasta doet denken. Met dank aan de hazelnoten bevat deze pasta wat meer eiwitten en vezels en meer van de gezonde onverzadigde vetzuren. De hoeveelheid suiker is daarentegen 7 keer kleiner, wat we voor de gezondheid zeer gunstig kunnen noemen.

Gaat deze pot pasta er binnen een week doorheen? No problem! (Mits je wilt afvallen en merkt dat dat niet lukt, zie ’10x Waarom je niet afvalt terwijl je nu écht gezond eet’)

Dus hup, duik die keuken in!

 

Zo maak je het:

  • Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 20 minuten op 150°C in de oven. Ruikt het lekker als je de oven open trekt en ziet de binnenkant van de hazelnoten er goudbruin uit? Dan zijn ze goed! Haal ze uit de oven en laat ze geheel afkoelen.
  • Door een handje hazelnoten te pakken en deze goed tegen elkaar aan te wrijven laten de vliesjes los. De vliesjes smaken bitter, dus haal deze er zoveel mogelijk af. Doe de vliesvrije hazelnoten in de keukenmachine.
  • Laat de hazelnoten enkele minuten draaien in de keukenmachine. Hoe lang is afhankelijk van de grootte en sterkte van je machine. Wanneer je denkt dat lang genoeg gedraaid hebben, zijn ze waarschijnlijk nog niet klaar! Laat doordraaien totdat de oliën uit de hazelnoten vrij komen, en je dus echt vloeibare olie ziet.
  • Voeg dan de overige ingrediënten toe en mix weer door elkaar.
  • Schep de choco-hazelnootpasta in een goed afsluitbaar bakje of potje. Bewaar op kamertemperatuur. Lekker op een cracker, pannenkoekje, boekweitwafel, of bij stevig brood. Enjoy!

 

Zelf gemaakt - recept - Echte choco-hazelnootpasta

 

Voedingswaarde per portie van 15 gram:
Energie: 103 kcal
Eiwit: 2 g
Koolhydraten: 1 g
   Waarvan suikers: 1 g
Vet: 10 g
   Waarvan verzadigd: 1 g
   Enkelvoudig onverzadigd: 7 g
   Meervoudig onverzadigd: 1 g
Voedingsvezel: 1 g

 

Ter vergelijking: de voedingswaarde van kant-en-klare chocolade-hazelnootpasta (gemiddeld) per portie van 15 gram:
Energie: 84 kcal
Eiwit: 1 g
Koolhydraten: 8 g
   Waarvan suikers: 7 g
Vet: 5 g
   Waarvan verzadigd: 1 g
   Enkelvoudig onverzadigd: 3 g
   Meervoudig onverzadigd: 1 g
Voedingsvezel: 0 g

 

De voedingswaardeberekeningen zijn gebaseerd op de NEVO-tabel en de USDA National Nutrient Database en afgerond op hele getallen.

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *