5x Snel havermoutontbijt (inclusief voedingswaarde)

5x Snel havermoutontbijt (inclusief voedingswaarde)

Hypes komen en gaan, maar havermout is – denk ik – een blijvertje. En dat is niet zo gek, want met havermout kun je zo veel kanten op. Je maak er onder andere deze gezonde ontbijtjes van, bomvol waardevolle voedingsstoffen en qua smaak lekker gevarieerd. De ontbijtjes heb je binnen 5-10 minuten bereid, en da’s fijn tijdens een drukke ochtend.

Voor de geïnteresseerden: de voedingswaardeberekeningen zijn gebaseerd op de NEVO-tabel en de USDA National Nutrient Database en afgerond op hele getallen. Voor de plantaardige dranken zijn de (ongezoete) drinks van Alpro gebruikt. Gebruik je een ander merk, dan wijkt de voedingswaarde wellicht iets af.

 

Variatie 1: Rijk aan plantaardige eiwitten en gezonde vetten
Ingrediënten: 40 g havermout + 200 ml sojadrink + 2 golden kiwi’s (150 g) + handje walnoten (25 g) + 1 tl lijnzaad (3 g)

Doe de havermout samen met de sojadrink in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en roer af en toe door. Schep de havermout in een kommetje en voeg daar de kiwi’s, een handje walnoten en een theelepel lijnzaad aan toe.

Voedingswaarde:
Energie: 504 kcal
Eiwit: 17 g
Koolhydraten: 44 g
Vet: 26 g
Voedingsvezel: 10 g

 

Variatie 2: Om je chocoladebehoefte te stillen
Ingrediënten: 40 g havermout + 200 ml amandeldrink + 1 banaan (130 g) + handje amandelen (25 g) + 1 el cacao (7 g)

Doe de havermout samen met de amandeldrink in een pannetje en breng aan de kook. Prak een rijpe banaan en voeg deze toe. Laat 5 minuten doorkoken en roer  goed door. Voeg aan het eind een eetlepel cacao toe en roer dit er goed doorheen. Schep de havermout in een kommetje en voeg daar de amandelen aan toe.

Voedingswaarde:
Energie: 494 kcal
Eiwit: 14 g
Koolhydraten: 56 g
Vet: 21 g
Voedingsvezel: 11 g

 

Variatie 3: In tropische sferen
Ingrediënten: 40 g havermout + 200 ml kokosdrink + 125 g ananas + handje gehakte paranoten (25 g) + 1 el kokosrasp (8 g)

Doe de havermout samen met de kokosdrink in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en roer af en toe door. Schep de havermout in een kommetje en voeg daar de ananas, een handje gehakte paranoten en een eetlepel kokosrasp aan toe.

Voedingswaarde:
Energie: 466 kcal
Eiwit: 10 g
Koolhydraten:  46 g
Vet: 25 g
Voedingsvezel: 8 g

 

Variatie 4: Net als appeltaart
Ingrediënten: 40 g havermout + 200 ml water + zakje groene thee + 1 appel met schil (135 g) + handje studentenhaver (25 g) + snufje kaneel (1 g)

Zet een klein kopje sterke, groene thee (50 ml). Doe de havermout samen met 150 ml water in een pannetje en breng aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken en roer af en toe door. Haal de pan van het vuur en voeg de groene thee toe. Roer goed door en laat even wellen. De thee mag niet boven een temperatuur van ±80ºC komen, dan wordt ie bitter. Schep de havermout in een kommetje en voeg daar de appel, een handje studentenhaver en een snufje kaneel aan toe.

Voedingswaarde:
Energie: 362 kcal
Eiwit: 8 g
Koolhydraten: 52 g
Vet: 12 g
Voedingsvezel: 8 g

 

Variatie 5: Heerlijk ’s zomers met sinaasappel en aardbei
Ingrediënten: 40 g havermout + 200 ml sinaasappelsap + 100 g aardbeien + 1 el chiazaad (10 g) + 1 tl honing  (10 g) + snufje kaneel (1 g)

Pers 2-3 sinaasappels uit tot een hoeveelheid van 200 ml. Doe de havermout samen met de sinaasappelsap in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en roer af en toe door. Haal van het vuur en roer er een eetlepel chiazaad doorheen. Schep de havermout in een kommetje en voeg dan de aardbeien, honing en een snufje kaneel toe.

Voedingswaarde:
Energie: 352 kcal
Eiwit: 9 g
Koolhydraten: 62 g
Vet: 6 g
Voedingsvezel: 9 g

 

voedingswaarde gezond havermout ontbijt

 

 

 

 

2 reacties

  • Ilona Joustra zegt:

    Heerlijke ontbijtjes! Ik heb zojuist een havermout cake gebakken. Met eieren, geitenyoghurt, appel, blauwe bessen, noten, zonnebloempitten etc.. HmHm, dan kan ik voor onderweg sneetjes cake meenemen. Of als ontbijt gebruiken, daar waar geen behoorlijk ontbijt geserveerd wordt in het buitenland. Reuze handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *